Valeriusstraat 5, Schiedam

Valeriusstraat 5, Schiedam

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE (directievoering & esthetische begeleiding)

In het voorjaar van 2014 heeft ‘Thijssen Verheijden Architecture & Management’ in concurrentie met een grote interieurconsultancy-firma de opdracht binnengehaald voor de totale verbouwing en projectinrichting van het nieuw onderkomen van TORNIER (leverancier van medische implantaten). Dit kantoorgebouw van ca. 800m2 BVO was voorheen in gebruik door een woningbouwcorporatie.

De centrale hal is een indrukwekkend hoge ruimte met een mooie daglichttoetreding. Het vormt het hart van het gebouw. Gezocht is naar een concept met enerzijds een ultra strak en moderne uitstraling die past bij het ‘steriele’ karakter van de producten van Tornier. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de ruimte een bepaalde warmte uitstraalt waar mensen zich prettig voelen. Deze ruimte is het visitekaartje van het bedrijf.

Bij binnenkomst zijn de letters TORNIER verdiept in een houten of bamboe voorzetwand weergegeven. Deze wand maakt deel uit van een soort ‘kubus’ die is ingebracht in deze ruimte (zie impressies). Dit warme materiaal is gekozen als contrast met de strakke ‘steriele’ witte wanden en het schuine vlak waar de trap in is opgenomen.  Midden in de centrale hal wordt deze kubus begrenst door een wit expo-element.  Hierin zijn glazen vitrines geïntegreerd waarin producten van Tornier direct bij binnenkomst zichtbaar zijn. Het entreegebied is ingekaderd door de voorzijden van het expo-element, de balie in het kantoor en de inpakbalie in sales/logistiek afdeling. Deze zone gaat visueel ‘door’ de glazen puien van deze laatste twee ruimtes, herkenbaar door de doorlopende materialisering van de vloer. Hierdoor worden de afzonderlijke ruimtes verbonden met elkaar.

Het hart van het gebouw is de plek waar collega’s elkaar vaak ontmoeten. De verkeersbewegingen in het gebouw zullen elkaar hier vaak doorkruisen. Dit is dan ook de uitgelezen plek om informeel bij het koffieautomaat bij te praten met collega’s. In de nis onder de trap is een pantry opgenomen. Het expo element is aan de achterzijde tevens een bar. Wanneer men wat langer wil zitten kan dat aan de eikenhouten tafel in de ‘cosy corner’ bij de gevel die omgeven is met een ‘slab’ van Red Cedar. Deze bekleding komt ook terug in de gevel ter plaatse van de entreepartij. Rechts van de entree is op de dichte panelen van de vliesgevel een signage van Tornier aangebracht.

Hosted by Websteks