Gemaal, Delft

Gemaal, Delft

Opdracht: CONCEPT – ONTWERP

Voor de herontwikkeling van dit gemaal is een concept ontwikkeld en een ontwerp gemaakt die uitgewerkt is t.b.v. een omgevingsvergunning, activiteit bouwen.

Het voormalig stoomgemaal is een gemeentelijk monument (bouwjaar 1868) en bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak. Het pand was in ongebruikte staat. Voor dit pand, aan de straatzijde, staat een nieuwbouw woning en is in gebruik. De wens van de opdrachtgever was om het gemaal te herontwikkelen tot een woning.

De plattegrond van het nieuwe ontwerp bestaat uit ruimtes die in elkaar overgaan, zonder deuren die de ruimtes scheiden. Het concept ‘loft wonen’ is hier daarom van toepassing. Oude monumentale elementen worden met het nieuwe moderne interieur versterkt. Het voormalige houten ‘klompenhok’ aan de polderzijde is ‘herbouwd’ in een moderne variant. Een glazen strook vormt de overgang tussen het gemetselde monumentale gedeelte en de houten aanbouw. Samen met de glazen pui die doorloopt in het dakvlak zorgt dit voor ruime daglichtvoorziening. Als zonwering is zijn houten, verrijdbare, lamellenframes toegepast over deze pui. In deze uitbouw bevindt zicht het eetgedeelte dat in verbinding staat met respectievelijk de keuken en de leefzone.

De begane grond bestaat uit een entree en twee ruimtes die gescheiden zijn door een dragende wand. De entree grenst direct aan de keuken. Vanuitde entree kan gekozen worden om links de woonzone in te gaan, of vanuit de keuken een trap naar het slaapvertrek op de 1e verdieping nemen. Rechts van de entree is een deur naar de voormalige waterinlaat, die nu ontworpen is als ‘natte groep’. In deze betonnen ‘koker’ is een trap geintroduceerd die leidt naar de badkamer voorzien o.a. een bad die uitzicht biedt over het water. De nieuwe glazen wand in deze waterinlaat is tevens voorzien van houten lamellenframes voor privacy en zonweringsdoeleinden. In de

Positief advies monumenten- en welstandcommissie Delft aan college B&W, augustus 2011. Omgevingsvergunning verkregen.

 

Hosted by Websteks