Transformatie vrijstaande woning Park 16hoven

Transformatie vrijstaande woning Park 16hoven

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE (directievoering & esthetische begeleiding)

Als ‘Architect aan Zet’ (AAZ) gecertificeerd bureau hebben we dit project uitgevoegd AAZ, een manier om een project met goede kwaliteit realiseren zonder vergunningstraject bij de gemeente.

Zie: https://www.rotterdam.nl/architect-aan-zet

De wens van de opdrachtgevers was om voor de bestaande woning een plan te maken waarin een samengesteld gezin van twee volwassenen en vier kinderen kunnen wonen. Dat betekent dat er met name op de verdieping een uitbereiding van het programma nodig was. Gekeken werd om binnen de bestaande footprint een uitbreiding te realiseren waardoor het mogelijk zou worden om o.a. op de verdieping een tweetal extra slaapkamers te creëren. Op de tweede verdieping werd het mogelijk de ouderverdieping te creëren met in de nieuw toegevoegde risaliet aan de oostgevel een extra en-suite badkamer.
De huidige dakvlakken op de 1e verdieping werden verwijderd. Door het bovenste dakvlak door te trekken werd aan de oostzijde inhoud aan de woning toegevoegd. De bestaande vloer die voorheen geen nuttige m2 bevatte, werd in de nieuwe situatie wel nuttig. Aan de westzijde is een plat dak gerealiseerd in de plaats van het schuine dakvlak.

De bebouwing in de Linnaeushof vormt één architectonische familie met o.a. wit gekijmde gevels en antraciet daken waarbij de individuele woning binnen het collectief herkenbaar mag zijn.
De aanpassing van het ontwerp versterkt het individuele karakter van de woning vanwege de aanpassing van de hoofdvorm (countouren van het gevelaanzicht en dakoverstek). Tegelijkertijd blijft de kleurstelling en materiaalgebruik gehandhaafd (donkere dakpannen, wit gekijmde baksteen en wit houten gevelbekleding) zodat het geheel past binnen één architectonische familie van de binnenwereld aan de Linnaeushof.

De dakvorm domineert doordat deze een overstek heeft. Met deze uitstraling onderscheid deze woning zich binnen het collectief.

Hosted by Websteks