Kavel 35, Oranjeburgh Schiedam

Kavel 35, Oranjeburgh Schiedam

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE (directievoering & esthetische begeleiding)

De vraag van de opdrachtgever was om een woning te ontwerpen met verwijzing naar de stijl van de Schiedamse architect Piet Sanders, overeenkomstig met het beeldkwaliteitkader van plangebied Oranjeburgh. In het ontwerp worden klassieke elementen uit de stijl van Piet Sanders geabstraheerd tot een eigentijdse woning met moderne detaillering.

In de gevel is een onderbreking in het mestelwerk toegepast doormiddel van een terugliggende strook verticaal metselwerk. De horizontale lijnen van deze strook lopen door in een transparant deel bovenin de aanbouw. De woning heeft een lichte keuken aan de achterzijde. De aanbouw grijpt in de woning, zichtbaar doordat het vlak van de gevel doorloopt in het vlak van de hoge keukenkasten. De wens van de opdrachtgever was om een tweezijdige openhaard toe te passen. Dit element scheidt de woonkamer met de keuken en eetgedeelte. Verder bestond een wens om een veranda toe te passen. Hiermee ontstaat een intieme plek als overgang van binnen naar buiten. Gekozen is voor een lichte structuur waarin een combinatie van metselwerk, hout en staal is toegepast. Net als het verandadak, zijn voor de entreeluifel antraciet staalprofielen toegepast. De voordeur met bovenlicht is aan aan de rechter zijde geaccentueerd doormiddel van getrapt metselwerk. In de entreehal en het trappenhuis valt een ruime hoeveelheid daglicht vanwege de hoge ramen en het daklicht.

De voorgevel heeft een statig karakter door verbrede metselwerk-accenten op de hoek. In het metselwerk zijn naast de verschillende metselverbanden twee kleurtoepassingen aangebracht. De plint heeft een donker rood-bruine baksteen met doorgestreken terugliggende antraciet kleurige voeg. De andere baksteen is donker-rood met platvol, kantvrije lichte voeg. De aanbouw bestaat uit verticale gladde houten planken (Western Red Cedar).

Oplevering: juni 2014

Hosted by Websteks