Kavel 1, Oranjeburgh Schiedam

Kavel 1, Oranjeburgh Schiedam

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE (directievoering & esthetische begeleiding)

De vraag van de opdrachtgever was om een woning te ontwerpen die op de begane  grond geschikt is voor een rolstoelbewoner en tegelijkertijd aantrekkelijk is als gezinswoning. Het betreft een traditioneel kavel. Overeenkomstig met het beeldkwaliteitskader van plangebied Oranjeburgh zijn klassieke elementen uit de jaren ’30 stijl van de Schiedamse architect Piet Sanders geabstraheerd tot een eigentijdse variant.

Eén van die elementen betreft het gebruik van een afwijkende steenkleur voor de plint van het gebouw. In dit ontwerp is dit principe doorgevoerd door het introduceren van een zogenaamde ‘sokkel’ in een afwijkende steenkleur waar de woning als het ware in valt (zie concept-schets). Deze sokkel start in de voorgevel als erker en vormt het accent in de voorgevel. Het sokkel-element gaat over in een gemetselde plantenbak onder het grote kozijn en verspringt vervolgens tot aan de dakgoot. In de achtergevel is dit sokkel-element bewust doorgetrokken in de vorm van een verticale neut.

Concept 01

In de zuidgevel is een verbijzondering toegepast  in de vorm van een tweetal bloemkozijnen van Iroko hout. Dit materiaal komt terug in de voordeur en garagedeur. Verder is incidenteel bijzonder metselwerk toegepast in de gevel. Voor de entreeluifel is gekozen voor een lichte structuur met antraciet staalprofielen. In de entreehal en het trappenhuis valt een ruime hoeveelheid daglicht vanwege de ramen op de eerste verdieping en het daklicht.

Deze woning is voorzien van een bodem-gekoppelde warmtepomp die voor de verwarming en warm tapwater zorgt. Er is dus geen gasaansluiting nodig (wel aanwezig). Deze laag-energiewoning wordt voorzien van lage temperatuurverwarming d.m.v. vloerverwarming in de betonnen BG- en 1e verdiepingsvloer en hoogwaardige isolatie van de HSB buitenwanden.

Oplevering: mei 2017

 

Hosted by Websteks