Torenlaan 10, Doorn

Torenlaan 10, Doorn

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE

Bio-ecologische eenvoud als verborgen essentie.

De belangrijkste wens van de opdrachtgever was om een gezonde, comfortabele en milieuvriendelijke woning met een moderne architectuur te bouwen. Het resultaat is een laag-energie houtbouwwoning met een onzichtbare vernuftigheid van techniek. Het basisconcept bestaat uit drie uit elkaar geschoven vierkante massa’s onder een hellend dakvlak. Dit vlak buigt op het laagste punt naar beneden en verdwijnt in het maaiveld. Verder is een garage binnen dit concept opgenomen in de achterste massa die opzij geschoven is. Zo is de garage niet te opzichtig aanwezig en vormt een subtiel onderdeel van het geheel. Tegelijkertijd ontstaat hierdoor een ruimte voor de woonkamer die een visuele relatie heeft met de 1e verdieping.

Een bezoeker zal op weg naar Landhuis de Linde in de bosrijke omgeving van Doorn in eerste instantie verrast worden door het contrast tussen de moderne architectuur van deze woning en de omliggende woningen. In de voorgevel is de entreepartij centraal georganiseerd met aan weerszijden twee sleuven die een wit vlak doorbreken. Deze symmetrie geeft een balans in het gevelbeeld die tegelijkertijd een zekere statigheid veroorzaakt. Dit wordt ook bij binnenkomst ervaren door de hoogte en ruimtelijkheid van de entreepartij. Hierna verandert deze ervaring in een toenemend gevoel van intimiteit door het lager wordende dakvlak. In tegenstelling tot de gesloten noordelijke voorgevel, is de achterzijde van de woning open, toegankelijk en licht.

Een energiezuinige basisinstallatie bevindt zich in het souterain. Als warmtebronnen voor het water fungeren een warmtepomp en een houtkachel. De geaccumuleerde warmte wordt gebruikt voor tapwater en ruimteverwarming (vloer- en wandverwarming). Het gebalanceerde ventilatiesysteem is gekoppeld aan een WTW unit. Uitloging van metalen wordt voorkomen door de toepassing van lichtgrijs aluminium gecoate dakplaten waarmee hemelwater wordt opgevangen voor grijs water. Verder is gekozen voor een rustige basis aan materialen en kleuren. Voor het exterieur is gebruik gemaakt van een witte minerale stuclaag op isolerende houtvezelplaten. Het houtwerk is van Oregon Pine. Verder is de woning voor het overgrote deel opgebouwd uit bio-ecologische materialen zoals de warmte accumulerende lemen binnenwandbeplating.

Oplevering: oktober 2009

Hosted by Websteks