Kavel 2, Meerpolder Berkel en Rodenrijs

Kavel 2, Meerpolder Berkel en Rodenrijs

Opdracht: A tot Z-traject CONCEPT – ONTWERP – REALISATIE (directievoering & esthetische begeleiding)

Vanuit gemeente Lansingerland was voor de vrije kavels van project ‘De Meerpolder’ een subsidie voor de legeskosten beschikbaar als werd voldaan aan de duurzaamheidcriteria die de gemeente in stelde. Dit was aanleiding om een zeer duurzame woning te ontwerpen in een massief houtbouw/CLT (Cross Laminated Timber) casco waardoor je niet alleen een zeer duurzame woning realiseert met veel comfort door de prettige eigenschappen van hout, maar ook meer mogelijkheden bestaan op esthetisch vlak (het ontwerp wordt niet beperkt tot standaard maten
en traditionele bouwdetails). Daarnaast wordt het bouwproces versneld doordat het casco in enkele dagen wordt gebouwd uit CLT panelen die in prefab onderdelen, extreem maatvast, vanuit de fabriek in ideale omstandigheden worden gemaakt.
Vanwege het karakter, de structuur en de schoonheid van dit materiaal is afwerking niet per se noodzakelijk. T.a.v. de afwerking zijn in dit ontwerp de zichtzijdes van het CLT op bepaalde
plekken in het interieur van de woning gelijk de afwerking. Tevens heeft CLT positieve effecten op de vochtbalans en het leefklimaat in de woning, en geeft het energetisch een geheel ander gevoel aan haar bewoners dan de traditionele betonbouw. In vergelijking met conventionele bouwmaterialen zoals beton of staal, heeft hout als bonus dat het milieuvriendelijk is. Hout is een natuurlijk opslagmedium voor koolstof, en elke boom neemt dus een hoeveelheid CO2 op uit de lucht en draagt zo actief bij aan het klimaat. Door vooraf al nagedacht te hebben over afbouw en technische uitwerking (bijv. verlichting, keukenindeling, kastenwanden, etc.) ontstaat een maatwerk woning die het kavel verdient.

Kavel 2 binnen het project ‘De Meerpolder’ in Berkel en Rodenrijs kenmerkt zich als de eerste woning in een rij woningen die zich oriënteren op de centrale laan. De hoek van de linker- en voorgevel komt prominent in beeld bij het binnenkomen van het groene hofje ‘De Meerpolder’. Gekozen is om deze zijde van de woning een statig karakter mee te geven door hoge smalle raampartijen en grote dakoverstekken. Deze statigheid wordt mede benadrukt door de dakvlakken aan twee zijgevels door te trekken tot aan maaiveldniveau.

Typerend van het ontwerp is het dak, die het verbindende element vormt van de gehele woning waarbij ook de garage letterlijk onder één dak valt. De verfijnd gedetailleerde witte doorlopende daklijst is kenmerkend voor het ontwerp. Een ander kenmerk van kavel 2 is de schuine lijn aan de achterzijde van het bebouwingsvlak. De achtergevel van de BG volgt deze schuine lijn.

De kleur baksteen wordt geselecteerd aan de hand van het palet Meerpolder in een gemêleerde samenstelling. In het ontwerp zijn houten accenten toegepast door de voor- en achtergevel van de garage in verticale houten Frake delen uit te voeren. De keramische dakpannen zijn antraciet waarbij zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dakvlak van de zuidgevel (rechtergevel). De twee dakkapellen bevinden zich in het dakvlak aan de noordgevel (linkergevel) en zijn uitgevoerd in gepatineerd titaanzink in een antraciet zwarte kleur.

Hosted by Websteks